Online diensten

Door gebruik te maken van de online diensten van de Online dienstenkunnen bestuurders profiteren van een eenvoudigere en efficiëntere dienstverlening. In de meeste gevallen hoeft u alleen maar stap voor stap een online formulier in te vullen, en het kan binnen een uur geregeld zijn (zonder de rompslomp van het heen en weer sturen van documenten van uw citroen 2cv  ).

Omdat het allemaal online is, zult u vaak kortere wachttijden hebben voor essentiële documenten, en dus uw transactie sneller voltooien. Welke Online diensten kunt u online gebruiken en waarom zou u?

De Online diensten biedt drie kerndiensten online:
– de Online diensten vertellen dat u een voertuig hebt gekocht of verkocht
– verlengen van uw fotokaart licentie
– het vernieuwen van uw rijbewijs op 70
De Online diensten vertellen dat u een voertuig hebt gekocht of verkocht
Wanneer u een voertuig koopt of verkoopt, moet u dit doorgeven aan de Online diensten U kunt dit doen met een eenvoudig online formulier, tenzij u uw logboek (V5C) al per post hebt opgestuurd.

Als u uw auto te verkopen, moet u de Online diensten vertellen en geef ze de volledige naam en het adres van de koper. Als u dat niet doet, kan dat gevolgen hebben voor een eventuele VED-teruggave die u verschuldigd bent.

Door gebruik te maken van de online service wordt de Online dienstendatabase onmiddellijk bijgewerkt en krijgt u onmiddellijk een bevestiging per e-mail zonder dat u documenten per post hoeft op te sturen. Deze online dienst is elke dag beschikbaar van 7.00 tot 19.00 uur.

Als u een auto koopt:
– De verkoper kan het voertuig online bij u registreren, zoals hierboven beschreven. Gebruik de V5C-2 documenten van de auto totdat de DVLA u een nieuwe V5C geeft.
– Vergeet niet om uw nieuwe voertuig te belasten wanneer u het koopt, of registreer het als van de weg door het te verklaren SORN. Beide kan ook online worden gedaan.

Als u niet krijgt een V5C document, vraag dan waarom en serieus overwegen een voertuig geschiedenis controleren om ervoor te zorgen dat alles is boven boord. Als u besluit om verder te gaan met de aankoop, moet u het voertuig op uw naam registreren met behulp van formulier V62 (aanvraag voor een kentekenbewijs) online.

Vertel ons dat u een voertuig hebt gekocht of verkocht.

Meer informatie over het papierwerk dat u nodig hebt bij de aankoop van een tweedehands auto.
Uw fotokaartrijbewijs vernieuwen
Een fotokaartrijbewijs moet elke 10 jaar worden vernieuwd om er zeker van te zijn dat uw foto nog steeds een getrouwe weergave is.

Om uw fotokaartrijbewijs online te verlengen, hebt u het volgende nodig
– een geldig Brits paspoort
– inwoner zijn van Groot-Brittannië (in Noord-Ierland is er een andere dienst)
– adressen van de plaatsen waar u de afgelopen 3 jaar hebt gewoond
– uw huidige rijbewijs
– uw nationale verzekeringsnummer

U moet €14 betalen met een debet- of kredietkaart.

Dit gebeurt via een beveiligd portaal op de Gov.uk-site. Als u ouder bent dan 70 of een medisch rijbewijs voor korte duur hebt, hoeft u niets te betalen.

U kunt uw rijbewijs niet online verlengen als u een ontzegging van de rijbevoegdheid hebt gekregen. Als u uw huidige rijbewijs niet hebt, moet u uitleggen waarom.

Als gevolg van de aanhoudende pandemie van het coronavirus ondervindt de DVLA vertragingen bij het verwerken en afgeven van rijbewijzen, dus houd hier rekening mee indien nodig. Zodra je je nieuwe rijbewijs hebt, moet je het oude opsturen naar de DVLA (zij zullen je het adres geven).

Verleng uw fotokaartrijbewijs.
Uw rijbewijs vernieuwen als u 70 bent
Als u 70 bent geworden, moet u uw rijbewijs om de drie jaar vernieuwen.

Om van deze online dienst gebruik te maken, hebt u een e-mailadres nodig en de adressen van alle plaatsen waar u de afgelopen drie jaar hebt gewoond. U wordt ook gevraagd naar uw nationale verzekeringsnummer, als u dat weet. Als u de foto van uw rijbewijs wilt wijzigen, hebt u ook een geldig Brits paspoortnummer nodig.

U kunt uw rijbewijs gratis online vernieuwen als u 70 jaar of ouder bent, of als u in de komende 90 dagen 70 jaar wordt.

De Online dienst heeft onlangs bestuurders van 70 jaar en ouder gewaarschuwd tegen het gebruik van sites van derden, die onnodige administratiekosten in rekening kunnen brengen. Hoewel sites van derden naar verluidt tot £ 81 aan administratiekosten in rekening brengen, zijn de sites niet aangesloten bij de DVLA en dus worden ingediende aanvragen niet sneller verwerkt.

 
 
 
 

 

Schuiven naar boven